Skaffa din egen fyrhjuling | HYRQUAD.SE

HYRQUAD.SE

För antalet hjul har betydelse

Skaffa din egen fyrhjuling

ATV

En fyrhjuling är ett utmärkt sätt att förflytta sig på. Tack vare den enkla konstruktionen går den snabbt att hoppa på och åka från en plats till en annan. Det gör den väl lämpad för dig som behöver åka i skog och mark eftersom den också klarar av att köra i många olika sorters terräng. Däremot är det inte alltid enkelt att veta vilka regler som gäller. Många gör misstaget att först köpa en fyrhjuling för att senare upptäcka att den inte får köras på vissa ställen eller att en annan typ av förarbevis krävs. För att undvika det kan det vara klokt att redan på förhand kontrollera vad som behövs, innan du köper din fyrhjuling.

Välj rätt förarbevis

En sak som är extra viktig att hålla ögonen på är vilken kategori som din fyrhjuling är registrerad i. Eftersom kraven på din fyrhjuling när det kommer till körning och körkort skiljer sig åt beroende på hur den är registrerad är det värt att kolla upp på förhand så att du inte åker på en tråkig överraskning. En fyrhjuling kan nämligen vara registrerad som bland annat traktor, motorcykel, terränghjuling eller moped. Om du köper din fyrhjuling ny kan du ofta också själv välja vilken kategori den ska ingå i. Om du inte redan har ett förarbevis för ditt fordon kan du välja att ta ett som passar för dina behov. Här kan du läsa mer om det.

Registrera din fyrhjuling

När det kommer till att registrera din fyrhjuling i en särskild kategori finns det flera aspekter att ta hänsyn till. När du väljer att registrera den som exempelvis terrängfordon eller MC finns det också många regler som kommer med den typen av fordon som du måste följa. Till exempel måste du bära hjälm om du framför en fyrhjuling registrerad som motorcykel, terränghjuling, traktor eller moped. Det betyder också ofta att försäkringen förändras beroende på vilken fordonsklass du väljer.

Med ett smart och genomtänkt val kan du skapa bättre förutsättningar för en ekonomisk och laglig fyrhjulingskörning.