Utflykt med fyrhjulingen | HYRQUAD.SE

HYRQUAD.SE

För antalet hjul har betydelse

Utflykt med fyrhjulingen

Våren och sommarn bjuder på många lekar med fyrhjulingen. Du kan ta med den ut på en helgtur och övernatta i vildmarken. Det är bara några saker att tänka på innan du ger dig ut.

Allemansrätten

Visst, vi har rätt att beträda mark i Sverige som tillhör andra och staten. Men du har inte rätt att förstöra eller störa omgivningen. Om du planerar på att ge dig ut i skogen är det viktigt att kolla upp området. Du har inte rätten att ta ditt motorfordon ut i skogen och köra i terrängen. Du måste hålla dig till stigar och leder som är anpassade för fordon. Dessa regler är för att skydda naturen, även om jorden läker sig själv tar det lång tid och djupa spår och förstörelse kan störa miljön i omgivningen. Därför är det bäst att ta med riktiga vandringsskor och stövlar så du kan stanna av och njuta av naturen till fots om du vill avvika från stigarna.

Övernattning

Befinner du dig i en av Sveriges 29 nationalparker får du bara övernatta på anvisade platser. Är du ute i den vanliga skogen kan du tälta var du vill, så länge det inte är på någons tomt eller odling. Eldning ska du också vara uppmärksam på, det går inte att tända en brasa vart du vill. Du får exempelvis aldrig elda på klippor eftersom värmen kan få stenen att spricka. Runt om i nationalparkerna finns det övernattningsstugor som är gratis att använda. Du kan dock inte boka eller neka någon annan att nyttja stugan så kom i god tid på dagen om du vill vara säker på att ha en sovplats inomhus.

Packning

Minst lika viktigt är att du har med dig rätt saker till övernattningen. du behöver säkerligen ta med dig några mobiltillbehör som passar din modell, det kan vara laddare eller en bluetooth-högtalare. Ta därför med en fulladdad power bank på resan. Du kan se en film vid en levande eld på kvällen och ladda upp telefonen under natten. Ta också med tillräckligt med vatten, det är inte säker att du stöter på rena vattenkällor om du inte har bra koll på området sedan tidigare.