Vintern är här – fram med skotern | HYRQUAD.SE

HYRQUAD.SE

För antalet hjul har betydelse

Vintern är här – fram med skotern

Det är inte lika kul, ibland omöjligt, att köra i samma terräng på vintern som du gör på sommaren med din fyrhjuling. Snön kan ställa till med en hel drös problem, inte minst när skogarna har en eller två meter djupsnö som du ska ta dig igenom. Då kan du ställa in fyrhjulingen i förrådet och ta fram skotern istället!

Skotersafari

Det finns fjällbyar och företag som erbjuder det här när du bokar boende hos dem. Ni åker ut som grupp och får testa på terrängen i fjällvärlden. Det brukar vara planerade stopp där ni grillar eller fikar, ibland ingår det föreläsningar eller berättelser om bygden för dem som vill lära sig mer. En skotersafari innebär också att du behöver inte ha en egen skoter, det finns att hyra på plats. Det brukar dock gå bra att använda sin egen skoter om du redan har planerat att ta med den.

Körkort

Sedan ska det nämnas att i dagsläget behöver man förarbevis för att få köra skoter. Det får man tar från och med att du fyller 16 år, genomgår en kortare utbildning och klarar av ett kunskapsprov. Tanken är att öka säkerheten och minska antalet olyckor. Det är tyvärr hög skaderisk bland skoterförare och under 2017 ökade antalet skoterrelaterade dödsfall. Med rätt utbildning är du säkrare och vet hur du ska agera i nödsituationer.

Regler

Om du redan har förarbevis kan det vara en god idé att uppdatera vilka regler som gäller. Det viktigaste att komma ihåg är att skoterkörning inte ingår i allemansrätten, du får alltså inte beträda mark hur som helst. Där man får köra skoter finns markörer på träd och buskar. Generellt kan man säga att skoterkörning är okej på marker som är väl täckta av snö och där inte djurliv eller marken kan ta skada. Dock får du inte köra i alla nationalparker, inte beträda jord- eller skogsbruk som kan skadas eller köra på någon annans tomt.